— Συστατικά —

1,5kg Μοσχάρι (ελιά ή λαιμό) κομμένο σε μεσαίους κύβους 
2 κ.σ. Αγνόλαδο  
250g Καπνιστό bacon κομμένο σε κύβους ή σε φέτες
500g Καρότα κομμένα σε φέτες 
2 Ξερά κρεμμύδια κομμένα σε φέτες
2 Σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
125ml Κονιάκ
 500ml Ξηρό κόκκινο κρασί 
500ml Ζωμός βοδινού
1κ.σ Πελτέ 
1κ. γ Φρέσκο ​​θυμάρι 
4κ.σ. Βούτυρο (σε θερμοκρασία δωματίου)
500g Κρεμμύδια για στιφάδο
1/3 ματσάκι μαϊντανό ψιλοκομμένο 
Φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι και αλάτι 

— Εκτέλεση —

1) Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 150°C. 

2) Ζεσταίνουμε  το ελαιόλαδο σε ένα μεγάλο βαθύ σκεύος. Προσθέτουμε το bacon και μαγειρεύουμε σε μέτρια φωτιά για 5 λεπτά, ανακατεύοντας περιστασιακά, μέχρι να ροδίσει. Αποσύρουμε σε ένα μεγάλο πιάτο.

3) Αλατοπιπερώνουμε το κρέας. Το σοτάρουμε στο ίδιο σκεύος που τσιγαρίσαμε το
bacon, μέχρι να πάρει ένα ωραίο χρώμα από όλες τις πλευρές. Αν το σκεύος μας δεν είναι πολύ μεγάλο, κάνουμε αυτή τη διαδικασία σταδιακά. Μόλις ολοκληρώσουμε αποσύρουμε και το κρέας στην πιατέλα με το bacon.  

4) Προσθέτουμε λίγο λάδι και σοτάρουμε τα καρότα, τα κρεμμύδια για περίπου 5 λεπτά. Ρίχνουμε το ψιλοκομμένο σκόρδο και μετά από ένα λεπτό σβήνουμε με το κονιάκ. Αφήνουμε να εξατμιστεί το αλκοόλ. 

5) Μεταφέρουμε τα υλικά και το κρέας σε μία γάστρα ή σε ένα μεγάλο πυρέξ. Ρίχνουμε το κρασί και τον ζωμό βοδινού. Προσθέτουμε τον πελτέ και το θυμάρι. Ανακατεύουμε, σκεπάζουμε το φαγητό με ένα καπάκι ή με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε στο φούρνο για 1 1/2 ώρες.  Ελέγχουμε ανά διαστήματα αν χρειάζεται νερό το φαγητό. 

6) Είκοσι λεπτά πριν ολοκληρωθεί το μαγείρεμα προσθέτουμε το βούτυρο και τα κρεμμύδια για στιφάδο. Ανακατεύουμε κουνώντας το σκεύος και συνεχίζουμε το μαγείρεμα.