— Συστατικά —

1 γαλοπούλα (3-5kg) ή ένα μεγάλο κοτόπουλο
300ml κόκκινο κρασί 
1κ.γ. μοσχοκάρυδο
3κ.σ. βούτυρο σε θερμοκρασία δωματίου
αλάτι-πιπέρι

Για τη γέμιση
400g χοιρινός κιμάς 
50g βούτυρο
3 μικρά κρεμμύδια ξερά ψιλοκομμένα
200g σέλινο κομμένο σε φέτες 
2-3 κλαδάκια φρέσκο δεντρολίβανο (μόνο τα φυλλαράκια)
2 καρότα κομμένα σε φέτες
1 κουταλιά της σούπας ψιλοκομμένο μαϊντανό
200g λευκό ψωμί (χωρίς κόρα) κομμένα σε ζαράκια 
2 μήλα καθαρισμένα (χωρίς κουκούτσια και κομμένα σε μικρά κομμάτια)
150g βρασμένα κάστανα ψιλοκομμένα 
χυμό και ξύσμα από 1 πορτοκάλι 

— Εκτέλεση —

Φτιάχνουμε τη γέμιση 
Σε ένα μεγάλο σκεύος λιώνουμε το βούτυρο και σοτάρουμε το κρεμμύδι για 2 λεπτά. Προσθέτουμε το σέλινο,  τα καρότα και το δεντρολίβανο. Μαγειρεύουμε για 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν καλά τα λαχανικά. Αποσύρουμε σε ένα μπολ. Στο ίδιο τηγάνι, ρίχνουμε το μαϊντανό, το ψωμί, το μήλο, τα κάστανα και το ξύσμα πορτοκαλιού. Μαγειρεύουμε για 2 λεπτά και τα προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. 

Ζεσταίνουμε ελάχιστο λάδι στο σκεύος που σοτάραμε τα λαχανικά. Σοτάρουμε τον κιμά καλά και όταν είναι έτοιμος τον προσθέτουμε στο μπολ με τα υπόλοιπα υλικά. Ανακατεύουμε και το σκεπάζουμε με μία μεμβράνη και αλουμινόχαρτο για να διατηρηθεί ζεστή.

Παράλληλα προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180°C. Βάζουμε μία λαδόκολλα σε ένα μεγάλο ταψί. Τοποθετούμε τη γαλοπούλα. Την αλείφουμε καλά με το βούτυρο. Περιχύνουμε με το κρασί και αλατοπιπερώνουμε. 

Στη συνέχεια πασπαλίζουμε με το μοσχοκάρυδο.  Σκεπάζουμε με αλουμινόχαρτο και ψήνουμε 20 λεπτά ανά κιλό (δηλαδή αν η γαλοπούλα είναι 5 κιλά τότε 5x20). Ξεσκεπάζουμε και συνεχίζουμε το ψήσιμο για επιπλέον 30 λεπτά στους 150°C.

Μόλις είναι έτοιμη την αφήνουμε να "ξεκουραστεί" για περίπου 10 λεπτά και σερβίρουμε τη γαλοπούλα με τη γέμιση. 

* Αν ψήσουμε κοτόπουλο ο χρόνος μαγειρέματος είναι περίπου 50 λεπτά.